W obronie zdrowia

 

Witaminy i składniki mineralne podstawy

Jak powszechnie wiadomo, witaminy i składniki mineralne są bardzo ważne dla samopoczucia i ogólnej kondycji- organizm nie jest w stanie bez nich funkcjonować. Aby zapewnić normalny wzrost i rozwój, niezbędne są niewielkie ilości różnych witamin i minerałów, które powinny być dostarczone z jedzeniem.

W organizmie znajduje się trzynaście witamin z czego dziewięć to witaminy rozpuszczalne z wodzie, a cztery w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne to witaminy z grupy B, witamina C i kwas foliowy. W tłuszczach rozpuszczają się A, D, E i K.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie- organizm nie jest w stanie ich magazynować więc te które nie są natychmiast wchłonięte zostają wydalone. Z tego względu ważne jest ich codzienne uzupełnianie. Można je znaleźć w mięsie, rybach, owocach, warzywach, oraz zbożach z pełnego przemiału.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach wchłaniane są w jelitach za pomocą lipidów. Można je znaleźć w mięsie, jego przetworach, rybach, nabiale i oleju warzywnym.

Jeżeli organizm nie otrzyma witamin w odpowiedniej ilości, może utracić naturalną równowagę, co może pogorszyć ogólną kondycję i samopoczucie. Z tego względu zbilansowane dostarczenie pokarmów bogatych w witaminy jest bardzo ważne dla dobra kondycji i samopoczucia.

Minerały nie dostarczają bezpośrednio energii organizmowi lecz biorą udział w jej wytwarzaniu. Minerały dzielą się na dwie kategorie: makro minerały oraz pierwiastki śladowe.

Makro minerały są potrzebne organizmowi w relatywnie dużych ilościach. Grupa ta obejmuje wapń, fosfor, magnez, sód, potas i chlorek

Zapotrzebowanie na pierwiastki śladowe jest niewielkie. Grupa ta obejmuje żelazo, miedź, cynk, fluor, jod, mangan, selen, chrom i molibden.

Zapotrzebowanie na minerały jest na niektóre większe a na inne mniejsze nie mniej jednak nie oznacza to że jedne są ważniejsze niż drugie. Różnie minerały spełniają różne funkcje a wszystkie są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu.



Wróć